lauantai 30. tammikuuta 2010

Nämä ruoat ja juomat värjäävät hampaasi

Tässä nopea tarkastuslista ruoka-aineista ja juomista, jotka värjäävät hampaitasi eniten:
  • Kahvi
  • Tee
  • Punaviini - punaviinin värjäävä vaikutus ei kuitenkaan ole välttämättä haitallista, sillä punaviinin kemikaalit saattavat suojata hampaita bakteereilta
  • Hedelmämehut, kuten appelsiinimehu tai karpalomehu
  • Virvoitusjuomat
  • Curry
  • Marjat, kuten mustikat
  • Soijakastike
  • Tikkarit ja karamellit
  • Balsamiviinietikka
  • Tomaattikastike
  • Punajuuri
Värjäytymissä on kuitenkin eroja, jotkut ovat lähinnä pinnallisia ongelmia ja lähtevät valkaisevalla hammastahnalla kun taas osa tahroista on pysyvämpiä. Happamat ruoat ja juomat avaavat hammaskiilteen huokosia, jolloin värjäytymät pääsevät tunkeutumaan syvemmälle hampaaseen. Erittäin kuumalla ja kylmällä ruoalla ja juomalla on samanlainen hampaan huokosia avaava vaikutus.

On kuitenkin tärkeää huomata että suurin osa listan ruoka-aineista on terveydelle erittäin hyödyllisiä - sinun ei siis tulisi välttää niitä hampaiden värjäytymisen takia. Sen sijaan huolehdi suun huuhtelemisesta syömisen jälkeen ja purukumin käytöstä. Voit myös kokeilla syödä pinaattia ennen ruokaa, sillä pinaatti muodostaa hampaiden pinnalle suojaavaan kalvon.

Kuva: Jessica Melling

tiistai 26. tammikuuta 2010

Hampaiden valkaisun kotikonstit


Jos et ole kiinnostunut markettien valkaisutuotteista, hampaiden valkaisuun löytyy monta helppoa kotikonstia. Luonnollisesti näiden tekniikoiden teho ei ole aivan kaupallisten tuotteiden veroinen.
  • Murskaa yksi kypsä mansikka ja sotke se puoleen teelusikkaan ruokasoodaa. Levitä seos hampaille - huomaa myös hammasvälit - ja anna olla 5 minuuttia. Huuhtele. Mansikoiden omenahapolla on värjäytymiä pilkkova vaikutus.
  • Sekoita 3 tlk ruokasoodaa ja 1 tlk ruokasuolaa - sotke tahnaksi ja harjaa sillä hampaat. Ruokasooda ja suola yhdessä muodostavat tehokkaasti hankaavan ja valkaisevan, mutta myös hammasta kuluttavan, yhdistelmän.
Hampaiden kiillottaminen ja valkaisu kuluttaa hammasta. Älä siis tee käsittelyjä liian usein. Jos kokeilet jotain valkaisumenetelmiä, kysy ensiksi neuvoa hammaslääkäriltäsi.

HUOM: Joskus muinoin hampaita suositeltiin valkaisemaan suolan ja sitruunan sekoituksella, mutta tämä on miltei huonointa mitä suuhunsa voi laittaa. Sitrushappo on käytännössä yksi hammaskiillettä kuluttavimmista aineista.

Kuva: Tetsumo

perjantai 22. tammikuuta 2010

Hammaslankaa vai hammaslankain


Kuningaskuluttajan aikanaan tekemä erittäin epävirallinen testipaneeli tuli siihen tulokseen, että perinteistä edullista hammaslaakaa parempaa tuotetta hammasvälien puhdistamiseen tuskin löytyy.

Markkinoilla on tarjolla myös ns. hammaslankaimia, joissa lanka on valmiiksi pujotettuna telineeseen. Kokemuksen perusteella sanoisin, että nämä lankaimet ovat vaikeampia käyttää kuin mielikuva antaa olettaa. Lanka myös katseaa suhteellisen helposti tiukoissa hammasväleissä. Oral-B tarjoaa myös sähköistä hammasvälien puhdistajaa, Hummingbirdiä, mutta laitteesta on huonoja käyttökokemuksia.

Mikä on sitten paras hammaslanka? Oral-B:n edullinen Satinfloss tai Colgaten Total ovat hyviä ja edullisia lankoja. Hammaslangan luistavuuksissa on oikeasti eroja, joten kannattaa etsiä itselle sopiva tuote.

Kuva: D Sharon Pruitt

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Hapan ruoka on haitallista hampaille


Lasillisen kokista jälkeen hampaat tuntuvat joskus "pehmeämmiltä" - ja tunne on aivan oikea. Happamat ruoat ja juomat ovat nimittäin yhtä haitallisia hampaille kuin sokeri. Happamat ruoat laskevat suun pH:ta, mikä puolestaan aiheuttaa hampaiden eroosiota ja hampaiden pienenemistä.

Happamat karamellit ovat eräs huonoimmista vaihtoehdoista hampaille - ne lähentelevät happamuudessaan akkuhappoa. Huonoja hampaille ovat myös hedelmämehut, kahvi sekä virvoitusjuomat (myös sokerittomat). Eniten vaurioita hampaille aiheuttaa sitrushappo.

Lasten hampaat kestävät happoja erityisen huonosti - sen takia jokaisen vanhemman tulisi kiinnittää huomiota lasten ruokavalioon ja etenkin happamien karamellien ja virvoitusjuomion käyttöön. Jos happamia ruokia tai makeisia haluaa nauttia, niin se kannattaisi tehdä muun ruokailun yhteydessä. Ruokailun jälkeen suu kannattaa huuhdella ja nakata perään muutama xylitol-purukumi.

Juttu pohjautuu WebMD:n artikkeliin. Kuva: CoCreatr

lauantai 16. tammikuuta 2010

Valkoisemmat hampaat - 10 vinkkiä


WebMD listasi 10 erinomaista vinkkiä valkoisemman hymyn saamiseksi:
  1. Kokeile kotona tehtävää hampaiden valkaisua. Monet edulliset tuotteet toimivat lähes yhtä hyvin kuin hammaslääkärin tekemä hoito. Suurimmat erot tulevat usein huonossa toteutuksessa - ihmisillä on tapana valkaista vain hampaiden etupinta, jolloin esim. hammasvälit jäävät vähemmälle huomiolle.
  2. Kokeile valkaisevaa hammastahnaa. Markettien tahnat eivät ole läheskään yhtä tehokkaita kuin valkaisuun tarkoitetut aineet; ne eivät myöskään vaikuta hampaiden väriin vaan ainoastaan kirkastavat sitä. Hammastahnan vaikutus ulottuu kuitenkin lähinnä hampaiden pinnan värjäymiin.
  3. Kokeile kotikonsteja: Leivontasoodan ja suolan seoksella voi harjata hampaat. Hampaisiin voi hieroa murskattua tuoretta mansikkaa. Jotkin kasviskuituja sisältävät ruoat voivat olla myös hyväksi hampaille - tälläisia ovat esim. porkkana ja selleri.
  4. Ole varovainen hampaiden valkaisun kanssa jos sinulla on paljon paikkoja.
  5. Hampaiden valkaisua lähes tärkeämpää on estää tahroja syntymästä. Happamat juomat, punaviini, kahvi, appelsiinimehu, tee ja virvoitusjuomat ovat kaikki ikäviä hampaita kohtaan. Opettele pureksimaan purukumia aina ruokailun päätteeksi ja huuhtele suu vedellä.
  6. Lopeta tupakointi. Valitettavasti tähän ei ole mitään oikotietä, tupakointi värjää hampaat auttamatta keltaisiksi.
  7. Kiinnitä huomiota urheilujuomiin. Moni ei tule ajatelleeksi urheilusuoritusten yhteydessä nautittuja juomia, jotka ovat varsinaisia sokeripommeja.
  8. Jotkin lääkkeet värjäävät hampaita. Esim. antibakteerit suuhuuhteet, joissa on chlorhexidineä ja cetylpyridinium kloridia voivat värjätä hampaat. Jotkin antihistamiinit ja mielialalääkkeet voivat värjätä hampaat, samalla kun liiallinen fluori voi tehdä hampaat laikukkaiksi.
  9. Päivittäinen hampaiden harjaus on kaiken perusta.
  10. Käy hammaslääkärissä riittävän usein.
Kuva: Drew Herron

    perjantai 15. tammikuuta 2010

    5 ohjetta parempaan hampaiden harjaamiseen

    Perinteinen ohje on, että hampaat tulisi harjata vähintäänkin kaksi kertaa päivässä, mutta niitä myöskään pitäisi harjaa liian usein sillä harjaaminen tottakai myös kuluttaa hammaskiilteen pintaa. Useimmat hammaslääkärit suosittelevat pehmeän hammasharjan ja fluorihammastahnan käyttämistä.

    5 nopeaa ohjetta parempaan hampaiden harjaamiseen:
    1. Käytä pehmeää hammasharjaa, vaihda harja vähintäänkin kolmen kuukauden välein.
    2. Harjaa tulisi pitää noin 45 asteen kulmassa ikeniin nähden.
    3. Harjaa pehmeällä ovaalinmuotoisella liikkeellä - ei niinkään kovalla edestakaisella jyystöllä.
    4. Harjaamisen täytyisi kestää vähintäänkin kaksi minuuttia - puoli minuuttia kutakin suun neljännestä kohti.
    5. Viimeistele harjaus hangaslangalla, sillä hammasväleihin jää AINA jotakin.

    Erinomaiset kuvitetut ohjeet hampaiden oikeaoppiseen harjaamiseen löydät WebMd:stä.

    Kuva: Sherman Tan

    Hampaiden Hoito - valkoisten hampaiden oma blogi


    Tutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on hyvät hampaat saavat korkeampaa palkkaa. Kaunis hymy ja valkoiset hampaat miellyttävät kaikkia ja antavat lisää itseluottamusta.

    Tämän blogin tehtävänä on tuoda sinulle helposti lähestyttäviä ja nopeasti omaksuttavia ohjeita kirkkaan hymyn saavuttamiseksi!

    Aiheina mm.:
    • Parhaat hammastahnat ja -harjat
    • Hampaiden valkaisu
    • Suuhygienia
    • Halitoosi
    • Hammasystävällinen ruokavalio
    Artikkeleiden lähteinä toimivat alan ammattilaisten kirjoittamat julkaisut ja lääkärilehdet.

    Blogia ylläpitää Lassi Eronen.