perjantai 26. helmikuuta 2010

Sähköhammasharja vai tavallinen hammasharja


Tämä on tyypillinen kysymys kun puhutaan hampaiden huollosta. Väittelyt käyvät kuumana siitä kumpi harjoista poistaa enemmän plakkia.

Kun luet tutkimustuloksia Oral-B:n sivuilta sähköhammasharjaa mainostetaan tehokkaampana. Päinvastaisia tuloksia esitellään perinteisten hammasharjojen valmistajien sivuilla.

Mutta kun tarpeeksi kauan jaksaa kysyä saa vastaukseksi, että lähes harja kuin harja puhdistaa kyllä hampaiden pinnat riittävän tehokkaasti.

Totuus on valitettavan tylsä: Näyttöä kummankaan hammasharjatyypin ylivertaisuudesta ei vain ole olemassa. Lopulta kyse on siitä millainen harja tuntuu itsestä mukavalta käyttää – tärkeintä harjassa kun on se, että se vierailee suussa kaksi kertaa päivässä. Harjan laatu on hieman toissijainen asia.

Olen itse käyttänyt pitkän aikaa sähköistä harjaa kunnes päätin kokeilla perinteistä harjaa vieraillessani kotona. Totesin, että tavallinen harja tekee täysin yhtä hyvää jälkeä ja tunnen olevani enemmän kontrollissa. Toisaalta sähköhammasharjalla suu on helppo käydä järjestelmällisesti läpi hammas hampaalta samalla kun edistyneemmät mallit muistuttavat sinua riittävän pitkästä harjaamisajasta.

Kun otetaan huomioon sähköhammasharjan korkea alkuinvestointi ja vaihtopäiden suhteellisen korkea hinta, on perinteinen hammasharja taloudellisesti järkevämpi valinta.

En tee harjan suhteen suosituksia suuntaan tai toiseen – kumpikin harja kun tekee yhtä puhdasta jälkeä. Lopulta kyse on vain omasta mukavuudesta.

Kuva: Sono Tamaki

maanantai 22. helmikuuta 2010

Purukumin käytön hyödyt


Kun puhun purukumista tarkoitan luonnollisesti xylitol-purukumia. Purukumin säännöllisen käytön hyödyt ovat todella moniulotteiset:
  • Purukumi neutraloi aterioinnin jälkeisen happohyökkäyksen
  • Käyttö parantaa pahanhajuista hengitystä aktivoimalla syljen eritystä
  • Pureskelu puhdistaa hampaiden pintoja, etenkin purupintoja
  • Käyttö saattaa ehkäistä makeanhimoa
  • Edistää korvien terveyttä
Kiinnitä huomiota purukumin xylitol-pitoisuuteen
Harva tajuaa, että vaikka pakkauksessa lukee ”Xylitol” se ei vielä tarkoita, että purukumissa on juurikaan kyseistä ainetta. Suomessa tilanne on hyvä – xylitol on kotimainen keksintö ja sitä on saatavissa runsaasti.

Purukumit sisältävät keskimäärin 35% xylitolia – Jenkki Professional peräti 100%. Huomattavaa on että jotkin Extra-purukumit sisältävät sitä vain 15% ja Läkerol Salvi -purukumi vain 2%! Silti kaikkia markkinoidaan xylitol-purukumeina. Pidäthän silmät auki seuraavan kerran kaupassa.


Keinotekoiset makeutusaineet ovat yleensä haitallisia keholle ja munuaisille, xylitol sitävastoin on luonnollinen - valitse siis puhtaasta xylitolista valmistettu tuote.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Mitä tarkoittaa happohyökkäys?


Happohyökkäyksen haitat hampaille on varmasti iskostettu jokaisen päähän koulun terveystiedon tunnilla. Mistä oikeastaan happohyökkäyksessä on kyse?

Kun suuhun laitetaan ruokaa entsyymien ja bakteerien toiminnan tuloksena suuhun alkaa muodostua happamia kemikaaleja. Hampaiden pinnalle muodostuu bakteeripinnoite, plakki, joka vähitellen kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa reikiintymistä.

Happohyökkäyksen laukaisee vaikka vain yhden viinirypäleen syöminen. Ruoan ei tarvitse olla sokerista. Ainoastaan vesi ei laukaise happamoitumisprosessia.

Hampaiden kuluminen alkaa kun suun pH laskee alle 5.5.

Happohyökkäyksen voi neutraloida huuhtelemalla suun vedellä ruokailun päätteeksi ja pureskelemalla palan purukumia.

Kuva: pawpaw67

torstai 11. helmikuuta 2010

Hammaslangan käyttö


Aivan liian harva suomalainen käyttää päivittäin hammaslankaa. Vielä harvempi uskoisi, että monet hammaslääkärit pitävät hammaslangan käyttöä jopa harjaamista tärkeämpänä.

Hammaslanka kun poista plakkia hampaiden välistä - paikasta johon bakteeripeite eli plakki jää aina muhimaan - halusitpa tai et; kasvattaen karieksen ja tulehdusten riskiä.

Hammaslanka myös puhdistaa ienrajan hampaan ja ikenen välistä - paikka on vastaavanlainen bakteeripesäke ja sen puhdistaminen on suun hyvinvoinnin kannalta olennaisen tärkeää. Terve puu kasvaa terveestä maasta.

Langan käyttäminen ei ole aivan vaivatonta, minkä takia monet haluavat jättää koko toimenpiteen väliin. On tärkeää löytää hyvin liukuva ja kestävä lanka.

Näin käytät hammankaa oikein:
  • Ota lankaa reilu - 50 cm pätkä ja kiedo se etu- tai keskisormiesi ympärille.
  • Liu'uta lanka varovasti hampaiden välistä ja hammasvälit sekä ienrajat.
  • Vaihda tasaisin väliajoin puhdasta lankaa, muuten vain siirrät bakteereja hammasvälistä toiseen.
  • Muista puhdistaa myös takahampaiden takaa!

Monella ikenet myös vuotavat verta käytön alussa, mutta tämä kuuluu asiaan - lievä verenvuoto kertoo ientulehduksesta, joka paranee hammaslankaa käyttämällä parissa viikossa.

Lankaamiseen menee muutama minuutti, mutta tämä sijoitus on erittäin pieni verrattuna siihen kuinka paljon yleensä käytämme ulkonäöstämme huolehtimiseen. Vakuutan, että upea hymy huomataan nopeammin kuin äskettäin nypityt kulmakarvat.

Koetan usein välttää henkilökohtaisten anekdoottien käyttämistä artikkeleiden tukena, mutta tällä kertaa se on lähes välttämätöntä. Olen aina harjannut hampaani tunnollisesti ja pureskellut purukumini ruokailun jälkeen - silti en täysin saanut kaipaamiani tuloksia. Suurin yksittäinen vaikutus hampaiteni ja hymyni hoidossa on ehdottomasti ollut päivittäinen hammaslangan käyttöönotto.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva


Jopa 50 % aikuisista kärsii pahanhajuisesta hengityksestä jossakin vaiheessa elämää - ja jos olet suudellut puolisioasi tämän herättyä niin tiedät aamuisin vaivasta kärsivät käytännössä kaikki. Tämä johtuu siitä, että yön aikana kuivassa suussa sylki ei suojaa ja puhdista hampaita/kieltä bakteereista.

90 % pahasta hajusta johtuu bakteereista, jotka ovat pesiytyneet kieleen ja muualle suuhun. Hyvä konsti on hankkia kieliraappa, jolla bakteerit saa tehokkaasti ja mukavasti raaputeltua ulos. Tutkimusten mukaan antibakteerinen suuvesi voi myös auttaa, mutta tällöin tulee valita suuvesi joka ei kuivata suuta - useat suuvedet raikastavat hengityksen aluksi, mutta puolen tunnin päästä suu on kuiva ja henki haisee jälleen. Suun kuivumista voi estää imeksimällä sokerittomia pastilleja tai pureksimalla purukumia.

Yleisimmät lähteet pahanhajuiseen hengitykseen ovat:
  • Tupakointi
  • Bakteerit - tehokkaimmat lääkkeet ovat antibakteerinen hammastahna, kuten Colgate Total, antibakteerinen suuvesi, kieliraappa ja suun kuivumisen välttäminen pureskelemalla purukumia.
  • Lääkitys, joka kuivattaa suuta - sylki on suun tärkein puhtaanapitäjä
  • Huono hygienia - hampaita ei ole harjattu kunnolla, tai hammaslankaa ei ole käytetty
  • Post-nasal drip eli vapaasti käännettynä nuha. Epämiellyttävät eritteet valuvat nenän kautta nieluun ja aiheuttavat pahaa hajua. Voi johtua vaikkapa allergiasta.
Mistä tietää että oma hengitys haisee pahalta? Voit kysyä joltakin luettamaltasi tuttavalta suoraan. Toinen konsti on nuolla kämmenen selkämystä ja antaa syljen kuivettua, minkä jälkeen voit haistaa suoraan miltä hengityksesi tuoksuu.

Harvinaisemmissa tapauksissa pahan hajuinen hengitys ei johdu suusta vaan tuoksu tulee kurkusta tai jopa vatsasta. Tällöin syynä on useimmiten infektio tai sekaisin oleva ruokavalio.

Kuva: Heungsub Lee