perjantai 12. maaliskuuta 2010

Valkaiseva purukumi - totta vai tarua?

Pohjoismaiden markkinoilla on runsaasti "valkaisevina" mainostettavia purukumilaatuja. Extra ja V6 -brändien purukumeissa on myös "hampaita valkaiseva" eli "whitening" vaihtoehto.

Purukumeissa on väitteiden mukaan mm. "mikrorakeita, jotka kirkastavat hymysi". Totuus on kuitenkin se, että parin euron purkkapussissa ei ole hampaita varsinaisesti valkaisevia ainesosia - purukumin pinnalla näkyvät rakeet ovat itseasiassa vain elintarvikeväriä. Purukumit saattavat kyllä helpottaa vaikkapa kahvin tai viinin aiheuttamia värjäytymiä, mutta keltaisia hampaita ne eivät valkaise.

Apteekista on saatavana papaiinia sisältävää purukumia, mikä voi auttaa värjäytymien ehkäisyssä, mutta varsinaista valkaisua ei tällekkään tuotteelle luvata. Kaikki purukumit luonnollisesti lisäävät syljen eritystä ja xylitolia sisältäessään helpottavat happohyökkäystä ja reikiintymistä.

Valkaiseva purukumi saa tylyn tuomion; kyseessä on valitettavasti lähinnä markkinointimielessä kehitetty tuote vaikka alkuperäinen ajatus kuulostaa miellyttävän helpolta. Pitäydy siis jatkossa ihan tavallisessa, laadukkaassa ja xylitol-pitoisessa purukumissa.

Kuva: Romain Guy

perjantai 5. maaliskuuta 2010

Kielen puhdistus tärkeä osa suuhygieniaa


Monelle suuhygieniasta kiinnostuneellekin kielen kaavin eli "tongue scraper" on outo tuttu - valitettavasti. Kyseessä on nimittäin yksi tehokkaimmista suuhygieniaa parantavista työkaluista. Sen käyttö on helppoa ja nopeaa ja hammaslääkärit suosittelevat sen käyttöä avoimesti.

Kyseessä ei ole mikään tämään kevään trendi vaan tosiasiassa usean vuosituhannen ajan jatkunut tapa huolehtia suun hyvinvoinnista.

Jopa 80-90% halitoosin eli pahanhajuisen hengityksen syistä liittyy kielen pinnalla elävään bakteerikantaan, sienieliöihin ja hajoaviin ruoantähteisiin. Kielen huokonen pinta tarjoaa tälle pahaa hajua tuottavalle prosessille otollisen alustan.

Kaapimen käyttö on kummallisella tavalla palkitsevaa, sillä näet sen käytön tulokset välittömästi. Kaapimeen tarttuu aina paljon bakteerikantaa ja muuta epämiellyttävää kuonaa.

Raaputin maksaa pari euroa, mutta on kullanarvoinen hyvästä hygieniasta huolehtivalle. Suosttelen lämpimästi oman raaputtimen hankkimista.

maanantai 1. maaliskuuta 2010

Ientulehdus ja ikenien hyvinvointi


Ikenet ovat tärkeä, mutta aliarvostettu osa suuta – monet kun ajattelevat suuhygieniasta puhuttaessa lähinnä hampaita. Totesin aikaisemmassa kirjoituksessa, että terveestä maasta kasvaa terve puu. Samoin viisas mies rakensi talonsa kalliolle. Miksi niin harva muuten terveydestään huolehtiva kiinnittää huomiota ikenien hyvinvointiin?

Ientulehdus on ikävä, mutta yleinen vaiva. Sen voisi useimmiten estää yksinkertaisesti hammaslankaa käyttämällä. Apteekista on saatavilla myös ikeniä parantavia hammastahnoja tai purutabletteja – ne eivät kuitenkaan ole yleensä tarpeen.

Ientulehduksen merkkejä ovat verta vuotavat ikenet. Jos hampaiden harjauksen tai hammaslankaamisen aloituksen yhteydessä koet verenvuotoa ikenistä, se on merkki siitä että asialle pitäisi tehdä jotain. Jos nenästäsi alkaa yllättäen vuotaa verta niin tuskin ajattelet, että ”ei sille mitään tarvitse tehdä”.

Ienvaivat ovat yleisiä juuri sen takia, että ienrajan puhdistaminen hammaslangalla on hieman konstikasta. Ikenistä tulisi kuitenkin pitää hyvää huolta sillä hampaiden juurista on suora yhteys verenkiertoon. Huonojen ikenien ja hampaiden tiedetään olevan suorassa korrelaatiosuhteessa verenkiertoelimistön sairauksien kanssa.

Kuva: Demi Brooke Jennings