maanantai 6. joulukuuta 2010

Hampaiden aristus vaivaa - mikä avuksi?

Erilaiset hermosäryt ja hampaiden aristus ovat todella hankalia vaivoja. Pienikin hermosärky tekee syömisestä kurjan kokemuksen. WebMD käsitteli artikkelissaan yleisimpiä arkojen hampaiden syitä ja niiden hoitovaihtoehtoja.

Hermosärky johtuu usein ientulehduksen tai muun ikenien sairauden aiheuttamasta hammasjuurien paljastumisesta. Kun hammasjuurista tulee haavoittuvaisemmat, voi syöminen aiheuttaa kivuliasta ärsytystä. Tähän vaivaan auttaa suuhygienian yleinen parantaminen ja vierailu hammaslääkärissä.

Toinen hampaiden hermokivun lähde voi olla hampaiden "jauhaminen" nukkuessa. Tähän vaivaan auttaa usein purentasuojan käyttäminen. Monet eivät ole välttämättä tietoisia tästä purentavaivasta, mutta se saattaa aiheuttaa erilaisia kipuja ja purentavikoja.

Kolmas syy voi olla liian yleinen ja liian voimakkaan suuveden käyttö. Myös liian voimakas harjaaminen voi aiheuttaa hampaiden arkuutta. Näistä vaivoista pääsee kun käsittelee hampaitaan hellävaraisemmin ja käyttämällä aroille hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

Tässä on toinen erinomainen esitys yleisimmistä arkojen hampaiden aiheuttajista.

Kuva: Creative Commons, Bashar Al-Ba'noon