torstai 12. tammikuuta 2012

Hammaskiilteen vaurioiden korjaaminen hammastahnalla - onko se mahdollista?

Jo lapsuusaikanani terveystiedon tunnilla opetettiin, että menetettyä hammaskiillettä ei voi korjata. Nyt markkinoilla on kuitenkinkin useita hammastahnoja, kuten Dr. Wolff's Biorepair, jotka väittävät korjaavansa hammaskiilteen vaurioita. Samaan tapaan eräät purukumit mainostavat vastaavanlaisia vaikutuksia.

Vaikka tuotteet niin kovasti väittävät, ei hammaskiilteen korjaamisesta ole oikeasti kliinistä tutkimustietoa vielä tässä vaiheessa. Sen sijaan anekdoottista tietoa netti suorastaan pursuaa ja monet ihmiset raportoivat positiivista kokemuksista. Ihmisten kertomusten mukaan läpikuultavat, ohentuneet hampaat, ovat parantuneet. Tästä huolimatta, tai juuri tämän takia, kannattaa aiheeseen suhtautua skeptisesti niin pitkään kun jokin luotettava taho raportoi hyvistä tuloksista.

Hammaskiille koostuu kristallisoituneesta kalsiumfosfaatista. Esimerkiksi Dr. Wolff'sin hammastahna väittää sisältävänsä 20% keinotekoista hammaskiillettä, jonka koostumus ei ole täsmälleen sama kuin oikean hammaskiilteen, mutta sen väitetään reagoivan samoin hampaassa. Hammaskiillettä korjaava vaikutus perustuu teorian mukaan nanokokoisiin hiukkasiin, jotka täyttävät hampaisiin eroosion myötä muodostuneita huokosia. Tieteellinen näyttö vaikutuksesta puuttuu, mutta teorian tasolla mikään ei tietenkään estä tällaista vaikutusta.

Yksi hammaskiillettä korjaavien hammastahnojen huono puoli on fluorin puute. Fluori tunnetustu vähentää kariesta, joten puhtaasti fluorittoman hammastahnan käyttö saattaisi altistaa jotkut hampaiden reikiintymiselle. Suosittelisinkin käyttämään kahta hammastahnaa vuorotellen. Aamuisin fluoripitoista tahnaa suojaamaan hampaita kariekselta ja illalla tällaista "taikatahnaa" korjaamaan päivän aikana syntyneitä vaurioita. Tämä siis siinä tapauksessa, että haluaa välttämättä kokeilla hammaskiillettä korjaavan tahnan käyttöä.

On todennäköisempää, että tahnojen vaikutus on heikompi kuin toivoa saattaa. Niin pitkään kuin asiasta ei ole tieteellistä näyttöä kannattaa kuluttajan pitäytyä toimivaksi todistetuissa perinteisissä tahnoissa.

1 kommentti:

  1. Laitapa hakuun Fluoride Deception jollain hakukoneella ja ala tutkia fluorin oikeita vaikutuksia..
    sellaisia ei oikeasti ole edes vahvistettu,että niistä voisi olla tilastollisesti yhtään sen parempaa vaikutusta reikiintymistä vastaan kuin käyttämättä jättäminen.
    Eli enemmänkin fluori toimii myrkkynä joka olisiko ollut Oxfordin yliopiston mukaan vähentämässä jopa ihmisen ÄO:ta.

    Joten fluoria ei kyllä tarvita.

    VastaaPoista