Lasten ja vauvojen hampaista kannattaa pitää hyvää huolta, sillä lapsena opitut tavat usein periytyvät ja kestävät aikuiseksi asti. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on tehnyt asiaan liittyen kattavan sivuston "Lasten hampaat", josta tämän jutun vinkit on kerätty. Suosittelen tutustumaan sivustoon, mutta näilläkin tiedoilla pääset jo alkuun!
0-2 -vuotiaat
Vastasyntyneillä ei ole suussaan reikiintymistä aiheuttavaa bakteeria - reikiintyminen on siis tarttuva tauti. Kannattaa aikuisena välttää vauvan tutin nuolaisua tai saman lusikan käyttöä. Reikiintymistä edistävät myös makeat ruoat, joita kannattaa välttää. Vauva selviää kyllä hengissä ilman karkkiakin.
Hampaita kannattaa alkaa puhdistaa heti kun ensimmäiset hampaat ovat ilmaantuneet. Harjaaminen tehdään kahdesti päivässä pienellä pehmeällä harjalla ja tahnaksi voi käyttää lapsille tarkoittua tahnaa, jossa on enintään 500 ppm fluoria.
3-6 -vuotiaat
Tässä vaiheessa lapsella on jo kaikki 20 pientä hammasta. Poskihampaat alkavat ilmaantua. Nyt on tärkeää, että lapsi oppii hampaista huolehtimisen tärkeyden. Nykyaikainen ruokavalio sisältää muutenkin niin paljon hampaille haitallisia sokereita ja mehuja, että harjaamista ei todellakaan voi laiminlyödä. Aikuisten tulisi auttaa hampaiden harjauksessa jopa kymmenvuotiaaksi asti - tosin omasta kokemuksestani lapset osaavat harjata ihan hienosti jo viisivuotiaina, jos lasta kannustetaan omatoimisuuteen.
Kun ensimmäiset pysyvät hampaat puhkeavat voidaan siirtyä joko junior- tai aikuisten hammastahnaan.
7-9 -vuotiaat
Harjaaminen jatkuu pari kertaa päivässä. On hyvä huomata, että tehokkaaseen puhdistukseen menee sen 2-3 minuuttia ja tähän on ihan oikea syy. Tuossa ajassa fluori ehtii sitoutumaan hampaan pintaan. Tärkeää on myös kiinnittää huomiota lasten ruokailutottumuksiin - ihmisen suuta kun ei ole luonnostaan tehty kestämään mehua tai limpparia janojuomana vaan sen sijaan vetttä!
10-12 -vuotiaat
Tässä vaiheessa voi olla hyvä opetella hammaslangan käyttöä osana suusta huolehtimista. Päivittäinen harjaaminen jatkuu kuin ennenkin.
Teini-iän koitteessa monet lapset kokeilevat myös tupakkaa, myös ala-asteella. Kannattaakin tehdä selväksi lapsille, mitkä riskit tupakointiin ja nuuskaamiseen liittyy.
Tärkeää muistettavaa vanhemmille - hammaskiillettä ei saa takaisin
Reikiintyneitä hampaita voidaan toki koettaa paikkailla hammashoitolassa, mutta menetettyä kiillettä ei saada koskaan oikeasti takaisin. Kaikkein helpointa on pitää huoli monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta sekä säännöllisestä hampaiden harjaamisesta. Nykyään vanhat perinteet ovat alkaneet rapistumaan ja monet nuoret vanhemmat ajattelevat hampaiden reikiintymisen olevan aivan tyypillistä - tämä ei ole kuitenkaan totta. Hyvät hampaat eivät reikiinny itsestään.
Kuva: makelessnoise
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti