perjantai 12. maaliskuuta 2010

Valkaiseva purukumi - totta vai tarua?

Pohjoismaiden markkinoilla on runsaasti "valkaisevina" mainostettavia purukumilaatuja. Extra ja V6 -brändien purukumeissa on myös "hampaita valkaiseva" eli "whitening" vaihtoehto.

Purukumeissa on väitteiden mukaan mm. "mikrorakeita, jotka kirkastavat hymysi". Totuus on kuitenkin se, että parin euron purkkapussissa ei ole hampaita varsinaisesti valkaisevia ainesosia - purukumin pinnalla näkyvät rakeet ovat itseasiassa vain elintarvikeväriä. Purukumit saattavat kyllä helpottaa vaikkapa kahvin tai viinin aiheuttamia värjäytymiä, mutta keltaisia hampaita ne eivät valkaise.

Apteekista on saatavana papaiinia sisältävää purukumia, mikä voi auttaa värjäytymien ehkäisyssä, mutta varsinaista valkaisua ei tällekkään tuotteelle luvata. Kaikki purukumit luonnollisesti lisäävät syljen eritystä ja xylitolia sisältäessään helpottavat happohyökkäystä ja reikiintymistä.

Valkaiseva purukumi saa tylyn tuomion; kyseessä on valitettavasti lähinnä markkinointimielessä kehitetty tuote vaikka alkuperäinen ajatus kuulostaa miellyttävän helpolta. Pitäydy siis jatkossa ihan tavallisessa, laadukkaassa ja xylitol-pitoisessa purukumissa.

Kuva: Romain Guy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti