maanantai 1. maaliskuuta 2010

Ientulehdus ja ikenien hyvinvointi


Ikenet ovat tärkeä, mutta aliarvostettu osa suuta – monet kun ajattelevat suuhygieniasta puhuttaessa lähinnä hampaita. Totesin aikaisemmassa kirjoituksessa, että terveestä maasta kasvaa terve puu. Samoin viisas mies rakensi talonsa kalliolle. Miksi niin harva muuten terveydestään huolehtiva kiinnittää huomiota ikenien hyvinvointiin?

Ientulehdus on ikävä, mutta yleinen vaiva. Sen voisi useimmiten estää yksinkertaisesti hammaslankaa käyttämällä. Apteekista on saatavilla myös ikeniä parantavia hammastahnoja tai purutabletteja – ne eivät kuitenkaan ole yleensä tarpeen.

Ientulehduksen merkkejä ovat verta vuotavat ikenet. Jos hampaiden harjauksen tai hammaslankaamisen aloituksen yhteydessä koet verenvuotoa ikenistä, se on merkki siitä että asialle pitäisi tehdä jotain. Jos nenästäsi alkaa yllättäen vuotaa verta niin tuskin ajattelet, että ”ei sille mitään tarvitse tehdä”.

Ienvaivat ovat yleisiä juuri sen takia, että ienrajan puhdistaminen hammaslangalla on hieman konstikasta. Ikenistä tulisi kuitenkin pitää hyvää huolta sillä hampaiden juurista on suora yhteys verenkiertoon. Huonojen ikenien ja hampaiden tiedetään olevan suorassa korrelaatiosuhteessa verenkiertoelimistön sairauksien kanssa.

Kuva: Demi Brooke Jennings

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti