perjantai 26. helmikuuta 2010

Sähköhammasharja vai tavallinen hammasharja


Tämä on tyypillinen kysymys kun puhutaan hampaiden huollosta. Väittelyt käyvät kuumana siitä kumpi harjoista poistaa enemmän plakkia.

Kun luet tutkimustuloksia Oral-B:n sivuilta sähköhammasharjaa mainostetaan tehokkaampana. Päinvastaisia tuloksia esitellään perinteisten hammasharjojen valmistajien sivuilla.

Mutta kun tarpeeksi kauan jaksaa kysyä saa vastaukseksi, että lähes harja kuin harja puhdistaa kyllä hampaiden pinnat riittävän tehokkaasti.

Totuus on valitettavan tylsä: Näyttöä kummankaan hammasharjatyypin ylivertaisuudesta ei vain ole olemassa. Lopulta kyse on siitä millainen harja tuntuu itsestä mukavalta käyttää – tärkeintä harjassa kun on se, että se vierailee suussa kaksi kertaa päivässä. Harjan laatu on hieman toissijainen asia.

Olen itse käyttänyt pitkän aikaa sähköistä harjaa kunnes päätin kokeilla perinteistä harjaa vieraillessani kotona. Totesin, että tavallinen harja tekee täysin yhtä hyvää jälkeä ja tunnen olevani enemmän kontrollissa. Toisaalta sähköhammasharjalla suu on helppo käydä järjestelmällisesti läpi hammas hampaalta samalla kun edistyneemmät mallit muistuttavat sinua riittävän pitkästä harjaamisajasta.

Kun otetaan huomioon sähköhammasharjan korkea alkuinvestointi ja vaihtopäiden suhteellisen korkea hinta, on perinteinen hammasharja taloudellisesti järkevämpi valinta.

En tee harjan suhteen suosituksia suuntaan tai toiseen – kumpikin harja kun tekee yhtä puhdasta jälkeä. Lopulta kyse on vain omasta mukavuudesta.

Kuva: Sono Tamaki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti