tiistai 16. helmikuuta 2010

Mitä tarkoittaa happohyökkäys?


Happohyökkäyksen haitat hampaille on varmasti iskostettu jokaisen päähän koulun terveystiedon tunnilla. Mistä oikeastaan happohyökkäyksessä on kyse?

Kun suuhun laitetaan ruokaa entsyymien ja bakteerien toiminnan tuloksena suuhun alkaa muodostua happamia kemikaaleja. Hampaiden pinnalle muodostuu bakteeripinnoite, plakki, joka vähitellen kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa reikiintymistä.

Happohyökkäyksen laukaisee vaikka vain yhden viinirypäleen syöminen. Ruoan ei tarvitse olla sokerista. Ainoastaan vesi ei laukaise happamoitumisprosessia.

Hampaiden kuluminen alkaa kun suun pH laskee alle 5.5.

Happohyökkäyksen voi neutraloida huuhtelemalla suun vedellä ruokailun päätteeksi ja pureskelemalla palan purukumia.

Kuva: pawpaw67

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti