perjantai 5. helmikuuta 2010

Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva


Jopa 50 % aikuisista kärsii pahanhajuisesta hengityksestä jossakin vaiheessa elämää - ja jos olet suudellut puolisioasi tämän herättyä niin tiedät aamuisin vaivasta kärsivät käytännössä kaikki. Tämä johtuu siitä, että yön aikana kuivassa suussa sylki ei suojaa ja puhdista hampaita/kieltä bakteereista.

90 % pahasta hajusta johtuu bakteereista, jotka ovat pesiytyneet kieleen ja muualle suuhun. Hyvä konsti on hankkia kieliraappa, jolla bakteerit saa tehokkaasti ja mukavasti raaputeltua ulos. Tutkimusten mukaan antibakteerinen suuvesi voi myös auttaa, mutta tällöin tulee valita suuvesi joka ei kuivata suuta - useat suuvedet raikastavat hengityksen aluksi, mutta puolen tunnin päästä suu on kuiva ja henki haisee jälleen. Suun kuivumista voi estää imeksimällä sokerittomia pastilleja tai pureksimalla purukumia.

Yleisimmät lähteet pahanhajuiseen hengitykseen ovat:
  • Tupakointi
  • Bakteerit - tehokkaimmat lääkkeet ovat antibakteerinen hammastahna, kuten Colgate Total, antibakteerinen suuvesi, kieliraappa ja suun kuivumisen välttäminen pureskelemalla purukumia.
  • Lääkitys, joka kuivattaa suuta - sylki on suun tärkein puhtaanapitäjä
  • Huono hygienia - hampaita ei ole harjattu kunnolla, tai hammaslankaa ei ole käytetty
  • Post-nasal drip eli vapaasti käännettynä nuha. Epämiellyttävät eritteet valuvat nenän kautta nieluun ja aiheuttavat pahaa hajua. Voi johtua vaikkapa allergiasta.
Mistä tietää että oma hengitys haisee pahalta? Voit kysyä joltakin luettamaltasi tuttavalta suoraan. Toinen konsti on nuolla kämmenen selkämystä ja antaa syljen kuivettua, minkä jälkeen voit haistaa suoraan miltä hengityksesi tuoksuu.

Harvinaisemmissa tapauksissa pahan hajuinen hengitys ei johdu suusta vaan tuoksu tulee kurkusta tai jopa vatsasta. Tällöin syynä on useimmiten infektio tai sekaisin oleva ruokavalio.

Kuva: Heungsub Lee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti