torstai 11. helmikuuta 2010

Hammaslangan käyttö


Aivan liian harva suomalainen käyttää päivittäin hammaslankaa. Vielä harvempi uskoisi, että monet hammaslääkärit pitävät hammaslangan käyttöä jopa harjaamista tärkeämpänä.

Hammaslanka kun poista plakkia hampaiden välistä - paikasta johon bakteeripeite eli plakki jää aina muhimaan - halusitpa tai et; kasvattaen karieksen ja tulehdusten riskiä.

Hammaslanka myös puhdistaa ienrajan hampaan ja ikenen välistä - paikka on vastaavanlainen bakteeripesäke ja sen puhdistaminen on suun hyvinvoinnin kannalta olennaisen tärkeää. Terve puu kasvaa terveestä maasta.

Langan käyttäminen ei ole aivan vaivatonta, minkä takia monet haluavat jättää koko toimenpiteen väliin. On tärkeää löytää hyvin liukuva ja kestävä lanka.

Näin käytät hammankaa oikein:
  • Ota lankaa reilu - 50 cm pätkä ja kiedo se etu- tai keskisormiesi ympärille.
  • Liu'uta lanka varovasti hampaiden välistä ja hammasvälit sekä ienrajat.
  • Vaihda tasaisin väliajoin puhdasta lankaa, muuten vain siirrät bakteereja hammasvälistä toiseen.
  • Muista puhdistaa myös takahampaiden takaa!

Monella ikenet myös vuotavat verta käytön alussa, mutta tämä kuuluu asiaan - lievä verenvuoto kertoo ientulehduksesta, joka paranee hammaslankaa käyttämällä parissa viikossa.

Lankaamiseen menee muutama minuutti, mutta tämä sijoitus on erittäin pieni verrattuna siihen kuinka paljon yleensä käytämme ulkonäöstämme huolehtimiseen. Vakuutan, että upea hymy huomataan nopeammin kuin äskettäin nypityt kulmakarvat.

Koetan usein välttää henkilökohtaisten anekdoottien käyttämistä artikkeleiden tukena, mutta tällä kertaa se on lähes välttämätöntä. Olen aina harjannut hampaani tunnollisesti ja pureskellut purukumini ruokailun jälkeen - silti en täysin saanut kaipaamiani tuloksia. Suurin yksittäinen vaikutus hampaiteni ja hymyni hoidossa on ehdottomasti ollut päivittäinen hammaslangan käyttöönotto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti